Tratamentul împotriva durerii ar putea fi decontat de stat

0
Publicat:

Pacienții ar putea beneficia de un nou drept, și anume decontarea cheltuielilor pentru tratamentul împotriva durerii. Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Senat și care, dacă va fi votat şi de Camera Deputaților, ne va lua durerea cu mâna mult mai ieftin sau chiar gratuit. Pacienții însă, până nu văd, nu cred: „Ar fi prea frumos!“, au declarat voci din sistem.

Durerea poate fi considerată o boală în sine. Sursa foto: arhivă
Durerea poate fi considerată o boală în sine. Sursa foto: arhivă

Terapia durerii ar putea deveni un serviciu medical mai ieftin sau chiar gratuit, promit aleșii care dezbat în această perioadă un proiect de lege în acest sens. Dacă va fi adoptat, actul normativ va include dreptul la servicii medicale decontate pentru terapia durerii, pe lângă celelalte drepturi ale asiguraților: servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor şi recuperare. Proiectul de lege prevede și formarea profesioniștilor în managementul durerii, dar și o strategie privind educarea pacienților în acest domeniu. Terapia durerii este o ramură medicală ce reunește diferite specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă. Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice. Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta. Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat, pentru „Adevărul“, Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni cronice.

Deși durerea se regăsește printre simptomele multor boli, terapia nu este considerată o prioritate în comparație cu tratamentul efectiv al bolii. Asta, cu atât mai mult cu cât, spun inițiatorii proiectului de lege, peste 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută. „Vorbim despre dureri dintre cele mai crunte… acele dureri de sciatică, dureri lombare, dureri articulare, generalizate, cauzate de boli autoimune sau cancere în diferite stadii, dureri care afectează nu numai fizic, ci și psihic pacientul. Acesta trăiește într-o permanentă stare de disconfort, calitatea vieții îi este afectată, capacitatea muncii, la fel. Decontarea acestor servicii medicale care tratează și simptomele nu este doar un ajutor, este o nevoie reală a pacienților“, a mai declarat Radu Gănescu.

„Vrem să murim cu demnitate“

Cezar Irimia, președintele Asociației pacienților oncologici, a declarat pentru „Adevărul“ că proiectul de lege privind decontarea terapiei împotriva durerii este așteptat de multă vreme, însǎ speranțele că va fi adoptat sunt mici. „Nu am nici cea mai mică încredere în politicienii noștri pentru că avem vreo opt legi care încă nu-și produc efectele. Motivul? Ministerul Sănătății ar fi trebuit să scrie normele de aplicare, dar încă nu a făcut nimic în acest sens. Iar legile zac și acum în sertare, prăfuite și uitate. Avem legea sănătății mintale, legea diabetului, legea planului național de cancer, legea tratamentului personalizat. Acum vine legea terapiei durerii. Nu mai cred în absolut nimic până nu le văd implementate!“, a precizat Irimia.

Potrivit acestuia, în statele din Occident, terapia durerii este un concept implementat de zeci de ani. „În străinătate există programe de recuperare în oncologie, Parkinson, în boli cardiovasculare etc. Nu este suficient să-i pui pacientului doar un stent, iar apoi să-l trimiți acasă. El are nevoie să fie introdus într-un program de recuperare. La noi încă nu s-a făcut nimic în acest sens. În România, în oncologie, numărul deceselor este mai mare cu aproape 48% față de media europeană. De asemenea, anual se înregistrează peste 20.000 de decese care ar fi putut fi evitate. Numai noi știm cum mor acei oameni. Nu mor în demnitate și cu demnitate. Mor în chinuri“, a mai spus Irimia.

În clinicile private, o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1.000 de lei.

Nicoleta Pauliuc, senatoarea PNL care a inițiat proiectul de lege, a declarat într-un comunicat de presă că „dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor”.  

Proiectul este important, mai afirmă ea, pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România. „Nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune", a afirmat Pauliuc, citată în comunicat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite